Tara Kanjon 4

Kanjon Tare slovi za najdublji u Evropi a na planeti zauzima srebrno, drugo mjesto. Veći i čuveniji je jedino kanjon rijeke Kolorado u sjevernoj Americi.
Kanjon je dug ukupno 60 km a njegova prosječna dubina iznosi 1073 metra, mjestimično i 1300 metara. Najveća izmjerena dubina kanjona iznosi 1333 metra. Kanjon Tare je jedan od nekoliko kanjona koji okružuju planinu i nacionalni park Durmitor (kanjon Tare, kanjon Komarnice, kanjon Drage, kanjon Sušice i kanjon Pive).
Kanjon Tare je jedna od ovdašnjih oaza netaknute prirode i rezervat je za mnoge endemske i reliktne vrste biljaka i životinja. Sve ovo, bilo je dovoljan razlog da se UNESCO i njegov program „Čovjek i biosfera“ od 1977. godine okite i ovim smaragnim draguljem. Nekoliko godina kasnije, 1980. godine, Zajedno sa Nacionalnim parkom Durmitor, našla se na UNESCO -voj listi Svjetske baštine prirodnih dobara.
U kanjonu je poznato oko osamdeset pećina koje su još uvijek nedovoljno istražene a u nekima je utvrđeno je postojanje tragova života u praistoriji.