kanjon-mrtvica002-1

U samom srcu Crne Gore, u njenom centralnoj oblasti nalazi se još jedna mala rijeka i još jedan velelepni kanjon – kanjon rijeke Mrtvice. Mrtvica se u seocetu Medjurječje uliva u rijeku Moraču. Na ovaj način kanjoni dvije rijeke stvaraju jednu cjelinu, a njihove strme i visoke litice predstavljaju raj ne samo za ljubitelje kanjoninga, već i za alpiniste, pa i za sportske planinare.Medjurječje se nalazi na 38-om kilometru magistralnog puta Podgorica — Kolašin. Мртвица5 Rijeka Mrtvica izvire ispod planine Sinjajevina. Do ušća u Moraču, ona sakuplja vodu planinskih potoka, brzaka od kojih se stvara velika bujica – najveća pritoka Morače, sa mnogobrojnim kaskadama i vodopadima, omanjim plažama. Protiče izmedju planina Sinjajevina i Maganik. Makismalna visina klisure iznosi 1100 m, a njena dužina je — 8,5 км.

Na rijeci Mrtvici se nalazi i kameni most kneza Danila II, koji potiče iz XIX vijeka. Crnogorski knez je ovaj most sagradio u čast svoje majke, koja se rodila u ovim krajevima. Мост князя Даниила I Svojevrsna atrakcija ovog kanjona su i izvori “Bijeli nerini”, čija će vam ljepota zaustaviti dah.

Jedno od najljepših i najinteresantnijih mjesta u kanjonu je “Kapija želja”, mjesto na kome, prema predanju, vila sa Maganika ispunjava želje. Da bi vam se želja ispunila treba da u apsolutnoj tišini pomislite želju i bacite kamen u rijeku. Želja treba da bude čista i ne smije biti na štetu drugog, u suprotnom možete da izazovete gnijev vile sa Maganika. Ворота желаний – Мртвица Voda ove rječice je bogata ribom, a naročito pastrmkom i lipljanom. U kanjonu rijeke Mrtvice ima mnogo mjesta, koja zaslužuju vašu pažnju, ne može se sve zapamtiti, niti opisati riječima. Treba da prodjete kroz ovaj veličanstveni kanjon i uživate u još jednom čudu crnogorske prirode. Za ekskurziju kroz kanjon Mrtvice nije vam neophodno nikakva dopunska oprema, samo udobna obuća i dobro društvo. Zato pozovite svoje prijatelje i uputite se sa njima na ovo interesantno putovanje.