26993681_1570747056379814_3246254004608403325_n

Blizu Nacionalnog parka Durmitor se nalazi planinski vrh Sinjajevina. Ovo je nezaboravno i nevjerovatno mjesto u Crnoj Gori za prave ljubitelje prirode i planinskog turizma. Sa vrha planinskog masiva Sinjajevine pruža se predivan panoramski pogled na planine i doline, kao i na grad Mojkovac. Svoje ime srednjovjekovni grad je dobio zbog kovnice novca, koja je bila tu u XIV vijeku.

Planinski masiv Sinjajevine se prostire na 40 kilometara na jugoistoku do sjeverozapada između Žabljaka i Kolašina. Pored toga, u blizini planine se nalaze  poznati Nacionalni parkovi Durmitor i Biogradska gora, Most na Đurđevića Tari i rijeka Tara sa svjetskim poznatim kanjonom (najdublji u Evropi i drugi po dubini u svijetu, posle Velikog kanjona Kolorada).

Turistima koji žele da provedu svoj odmor u centralnom dijelu Crne Gore, lokalne kompanije organizuju planinarenje udobnim planinskim rutama, biciklističke ture, jahanje i druge zabave. Osim toga, možete probati i rafting Tarom.

Pored toga, planina Sinjajevina je odlično mjesto za sport – nekada se ovdje održavalo popularno u Crnoj Gori takmičenje “Sinjajevinski sektor.” Sada postoji veliki napredak – ide izgradnja sportske i turističke infrastrukture, i polako planina može se uporediti sa Bjelasicom na nivou ski turizma. Planina ima vrlo interesantne, fascinantne i udobne staze za vožnju motornim sankama.

Na 1100 m nadmorskoj visini planine u sjevernom dijelu Crne Gore se nalazi crnogorski ranč. Za ovu vrstu objekta izabrano je neobično mesto, jer uglavnom ovakva naselja se nalaze na ravnicama. Ovaj  ranč je poznat mnogim turistima koji vole zdrav odmor. Predivna priroda, svjež planinski vazduh, gostoljubivi domaćini – sve ovo je garancija dobrog odmora. Moderan čovjek treba da posjeti ta mesta da bi se povezao sa prirodom i vratio psihičku i fizičku snagu.

Planina Sinjajevina – jedno od najpopularnijih destinacija između planinara, skijača, mauntibajkera. Najbolje vrijeme za ljetnje planinaranje – od juna do septembra. Zimi, planina je pokrivena debelim slojem snijega i leda, tako da dereze i cepin su obavezna oprema. Posebno opremljeni turistički kampovi nisu obezbijeđeni, ali ne postoje ograničenja da se stavi. Pored toga, noć možete provesti u neku od koliba, kojih na ovom području ima mnogo.

Za ljubiteljie ribolova ima dva jezera: Zminičko i Zabojsko. Dubina prvog je 4 metra, drugog – 19. Voda ledenog porijekla je čista i okružena borovom šumom. Jezera su pod zaštitom države, i za lov pastrmke morate kupiti licencu.