Na 1018 metara nadmorske visine formirana je 1981. godine, jedinstvena botanička bašta u Crnoj Gori sa autohtonim vrstama flore kontinentalnih planina (Bjelasice, Sinjajevine, Komova i Durmitora). Danas se u bašti, na površini od 646 m2, (i dodatnih 180 m2 kultivara) može vidjeti oko 500 bijnih vrsta, među kojima je znatan broj endema, a više od 80% predstavljaju ljekovite vrste.

 

Bašta raspolaže sa bazom podataka kroz koje se prati morfologija i fenofaze pojedinih biljaka, bibliotekom i zbirkom fotografija.

Osnivač ove jedinstvene botaničke bašte je Danijel Vincek zaljubljenik u Kolašin i njegovu prirodu, koji je proteklih trideset godina posvetio zaštiti crnogorske planinske flore. Od njega možete čuti informacije o ljekovitim travama, rijetkim i zaštićenim biljnim vrstama, šumskim plodovima, pečurkama, organskoj hrani, ali i saznati mnoge zanimljivost ivezane za sam grad i njegovu istoriju. U njegovu čast je biljka virak ili vilina rosa, dobila ime Alhhemill Vinceki.

Na površini od nepunih 14 000km kvadratnih raste 3.200 viših biljnih vrsta, po čemu je Crna Gora peta u svijetu. Među njima se nalazi 120 endema, a veliki procenat može da se svrsta i u ljekovito bilje.

Imena biljaka,često su se davala prema geografskim tačkama na kojima su pronađena, ali i po važnim ljudima tog vremena na primjer: Virak Crne Gore, Crnogorska petoprsta, Ljubičica kralja Nikole, Ruža kraljice Milene.

U bašti se posebno ističu: Molika jedinstveni evropski bor sa pet iglica, endem centralnog dijela Balkanskog poluostrva, nalazi se na listi zaštićenih biljnih vrsta.

Orchismorio, Mrazovac Kaćun od koje se pravi tradicionalni orijentalni afrodizijak salep – Wulfeniablecicii – Prokletijskavučica, Acanthus balcanicus – Badelj dugolisni – Arnica montana – Brđanka, Cachrysferulacea – Koprčevina – Centaureagjurasinii, Zečina đurašinova, Helleborus – Kukurijek srpski – Hyssopusofficinalis – Miloduh, Juniperussabina – Somina

Baštom upravljaju i održavaju je Daniel Vincek i Zora Marjanović- Vincek.