hqdefault

Pravoslavni manastir Ćirilovac u Kolašinu bi se lako mogao smatrati najmlađim manastirom na području Crne Gore. Istorija ovog manastira nas vraća u poslednju deceniju 20. vijeka. Arhimandrit Otac Joil Bulatović, koji je postao čuven kao dugogodišnji čuvar kivota Svetog Vasilija Ostroškog, ali i kao učenik čuvenog duhovnika Oca Tadeja iz manastira Vitovnice, je na imanju svojih roditelja, podno planine Bjelasice 1995. godine započeo gradnju glavne manastirske crkve i konaka. Glavna manastirska crkva je posvećena Svetim Kirilu i Metodiju, a narod je poznaje kao manastir Ćirilovac u Kolašinu.

Godine 1999. , 19. septembra je osvećen manastir Ćirilovac u Kolašinu. Ono što predstavlja posebnu zanimljivost kada je ovaj, u najmanju ruku neobičan manastir je na prvom mjestu što je ovo ženski manastir. Uz to, od 2004. godine kompleks manastira Ćirilovac u Kolašinu je dobio i hram, to jest kapelu posvećenu Svetom Preobraženju Gospodnjem, na samom vrhu obližnje planine, na nadmorskoj visini od 2000 m. Kao što je već pomenuto, zanimljivosti vezane za manastir Ćirilovac u Kolašinu se tiču najviše njegovog igumana oca Joila Bulatovića. Postoje svjedočanstva o iscjeljenjima ljudi koji su boravili u manastiru i imali prilike da posjete i porazgovaraju ca ocem Joilom, te da im se čitaju molitve u manastiru.

Otac Joil je rođen u Rečinama, 20.  jula 1940. godine. Po završetku Prirodno – matematičkog fakulteta, radio je kao profesor u danilovgradskoj gimnaziji.

Adresa na kojoj se nalazi manastir Ćirilovac glasi : Manastir Svetih Kirila i Metodija – Ćirilovac, Rečine, 81 210 Kolašin, Crna Gora.

Ukoliko želite da stupite u kontakt sa sestrinstvom ovog manastira ili sa igumanom, ocem Joilom Bulatovićem, to možete učiniti putem broja telefona +382 67 307 349.