Eko-katun-Vranjak-Montenegro-7ec645f78b83

Na ovom mjestu zvjezdano nebo je kristalno jasno! Već deceniju, nudimo vam da budete dio života Gorštaka iz proteklih vjekova. Na planini Bjelasici, uz samu granicu sa Nacionalnim Parkom »Biogradska gora«, na 1800 metara nad morem, smješteno je prvo Eko  selo u Crnoj Gori – Eko  katun “Vranjak”. Eko katun je nastao na osnovama tradicije i života crnogorskih Gorštaka vjekovima u nazad pa sve do današnjih dana. U Eko katunu na sopstvenoj farmi proizvodimo organsku hranu koju serviramo našim turistima. U katunu ćete imati priliku da probate i neke od »zaboravljenih« nacionalnih specijaliteta. Ovdje možete iznajmiti planinske konje i odjahati do obližnjih vrhova Nacionalnog parka, vidjeti kako se na starinski način prede vuna, po želji slušati zvuke gusala, ili odigrati planinski meč u malom fudbalu na platou ispod katuna. Ukoliko ne znate da jašete, pruža Vam se mogućnost prolaska kroz školu jahanja, a ukoliko ni to ne zelite imaćete na raspolaganju  »Mauntine bike« bicikla. Ovdje su nebrojene mogućnosti za “beskrajne” šetnje vrhovima i padinama Bjelasice i Nacionalnog parka…

Doživjećete noćnu čaroliju u udobnim Eko – kolibama  uz noćne zvuke planine, huk sove, ili zavijanje vukova. Ako poranite vidjećete prve zrake sunca koji padaju na kompleks planina koje nas okružuju, punim plućima udisati svježi planinski vazduh i prepustiti se očaravajućim pogledima na okolne planine:Komove, Prokletije, Maganik i Sinjajevinu.Ovdje Vam se pružaju mogućnosti da učestvujete u seoskim – “katunskim” aktivnostima:sakupljanje i cijepanje drva, muža krava, proizvodnja kolašinskog lisnatog sira i kajmaka, priprema specijaliteta nacionalne kuhinje itd.

Kapacitet Eko katuna je 80 ležajeva u drvenim kolibama sa 2 do 7 kreveta. Električna energija je obezbijeđena solarnim kolektorima u svim objektima na katunu.

Ime/Name:  Bulatović Darko             

Adresa/Adress:  Bjelasica

Tel./Phone:  +382 (0) 69 400 094

E-mail:  vilajelka@t-com.me

Web:  www.vilajelka.co.me