Cheap Nike Superfly,kp soccer,soccerbp,soccerxp,cleatsuperfly,soccerbo,soccerwo,soccertutu,soccermagistaxp,soccergp,soccerqp,soccersuperflyxp,superflyboots,lovecleatsCr7 Gold Cleats,

Sasvim neobičan koncert „Mijata Maškovića“
Opština Kolašin

Sasvim neobičan koncert „Mijata Maškovića“

03.05.2017 sasvim neobican koncert Cjelovečernji nastup pod nazivom „Sasvim neobičan koncert“ koji je priredio KUD „Mijat Mašković“ 7. aprila, realizovan je u saradnji sa Centrom za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama, a pored umjetničkog imao je i eksperimentalni istraživački karakter.

Naime, ideja je bila da se plesačima da veća mogućnost improvizacije u okviru koreografija kako bi se ispitao lični pečat i proživljavanje pojedinca. Nije bilo ni starosnih ograničenja za plesače u većini koreografija. Ovo je posve inovativan pristup, koji će se nastaviti i u budućnosti.

U velikoj sali Centra za kulturu, po tradiciji ispunjenoj do poslednjeg mjesta kad je KUD u pitanju, predstavila se sekcija za očuvanje kulturnog dobra „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“ čiji su nosioci članovi našeg ansambla. Koncert je otvoren neobičnim ljubavnim „mađijama“ u kolu kojima su nekada djevojke zavodile svoje simpatije, a nizale su se potom pjesme „na glas“ rovačko-moračkog kraja, ali i zvuci primorja, Bosne i Srbije. Mlađa pjevačka grupa koju uskoro očekuje nastup u Negotinu izazvala je prave ovacije kod publike, kao i novi dječji izvođački ansambl. Članovi prijašnjeg dječjeg ansambla su svoje mjesto pronašli u koreografijama starijih kolega, polako se spremajući za neophodnu smjenu generacija. U potpunosti su opravdali povjerenje izvodeći sve scenski zahtjevnije koreografije. NL ansambl je, takođe, podstakao publiku da dobro zagrije dlanove, bravurozno vladajući scenom.

Solistkinje KUD-a, Nikolina Rajković, Hristina Kiki Šuković i Danica Šćepanović su publiku maestralno pjesmom provele od Crne Gore do Kosova. Muška pjevačka grupa predstavila se brojalicom iz Morače, a mlađana Jelena Miladinović je svojim glasom pokrenula i suze u očima starijih sugrađana. Program je kroz stihove, na već prepoznatljiv način vodio Nikola Lića Šćepanović. Višestruki bis na kraju kao i aplauz od nekoliko minuta dokazao je da KUD „Mijat Mašković“ kvalitetom opravdava povjerenje preko 100 porodica čija djeca svake sedmice provode vrijeme na probama marljivo učeći plesove i pjesme i družeći se.

Koncert je bio i najava mnogobrojnih aktivnosti od kojih se izdvaja gostovanje u Golubovcima krajem mjeseca, potom veliki godišnji koncert na kome će učestvovati i najmlađe grupe iz škole tradicionalne igre, gostovanje ženske pjevačke grupe u Negotinu, potom u sklopu projekta Centra za kulturu „Opstajanje – nasleđe u dijaspori i matici“ slijedi dolazak KUD-a „Durmitor“ iz Kule ‒ jednog od najvećih čuvara crnogorskog autentičnog nasleđa. Etno-kamp, već tradicionalno, okupiće profesore i studente koji će se baviti naučnoistraživačkim radom na polju plesnog i muzičkog folklora, dok su za septembar i oktobar planirane turneje u Bugarsku i Rumuniju na kojima će se predstaviti nematerijlalno kulturno dobro čiji je čuvar naš KUD.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Kolašin