Cheap Nike Superfly,kp soccer,soccerbp,soccerxp,cleatsuperfly,soccerbo,soccerwo,soccertutu,soccermagistaxp,soccergp,soccerqp,soccersuperflyxp,superflyboots,lovecleatsCr7 Gold Cleats,

"Znamenite biljke slovenačkih planina"
Opština Kolašin

"Znamenite biljke slovenačkih planina"

izlozba Prirodnjackog muzeja 1maj 2016Izložba fotografija „Znamenite biljke slovenačkih planina“ koja je zajednički projekat Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Ministarstva kulture Crne Gore otvorena je u Kolašinu.

 

"Nije nam bilo teško napraviti zajednički projekat samo je bilo teško napraviti pametnu selekciju, jer je predloga bilo mnogo. Godinama unazad Muzej sa svojim stručnim kadrom ima i održava dobre poslovne odnose sa brojnim institucijama kulture u Sloveniji. Takvi odnosi su prerasli i u prijateljske", kazali su u uvodu iz Prirodnjačkog muzeja.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Crne Gore Ondrej Vizi je kazao da poseban omaž ovom okupljanju predstavlja činjenica da će Daniel Vincek napuniti 90 godina, a Botanička bašta proslavlja 35 godina postojanja a sve to u  godini koja čini 10 – godišnjicu obnavljanja nezavisnosti Crne Gore. Drago mi je da se ovom izložbom nastavlja uspješna saradnja Prirodnjačkog muzeja Crne Gore i Prirodoslovnog muzeja iz  Rijeke, kazao je Vizi.

Prisutnima se zahvalio i obratio Daniel Vincek. On je kazao da nauku, botaniku i ekologiju predstavljaju kadrovi, a Kolašin i Podgorica su stvorili kadrove. On je podsjetio da Botanička bašta nebi mogla funkcionisati bez podrške Zavoda za zapošljavanje i opštine Kolašin.

Izložbu je otvorio ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik. On  je kazao da ovakvih izložbi nema puno i da ga posebno raduje što će izložba predstaviti prirodnu kulturnu baštinu Slovenije. Ta prirodna bogatstva su podstrek za posjetu turista našoj zemlji. Želio bih da u budućnosti još više bude ovakvih projekata i u buduće ćemo se bazirati na područje energetike i održivog razvoja u nekim najmanje razvijenim djelovima Crne Gore, posebno na sjeveru države, kazao je Močnik.

Autori izložbe su Boštjan Surina (Prirodoslovni muzej Rijeka, Univerza na Primorskem) i Željka Modrić Surina Prirodoslovni muzej Rijeka.

Izložba je posvećena uvaženom gospodinu Danielu Vinceku i jubilejima, 35 godina od osnivanja Botaničke bašte planinske flore u Kolašinu i deceniji obnove nezavisnosti naše države.

Organizaciju izložbe su pomogli Centar za kulturu Kolašin, hotel Lipka, SMŠ „Braća Selić“ – Centar za obuku Planinar.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Kolašin